حدیث روز
امام علی(ع):: انسان بلندمرتبه چون به فهم و دانایی رسد، متواضع می شود.

تاریخ انتشار خبر:

شنبه 11 اردیبهشت 1400

تعداد بازدید:183

در برنامه پانزدهم ضیافت گفتگو شد

بررسی سیره زندگی آیت الله سید محمد تقی خوانساری

استاد حوزه علمیه قم گفت: آیت‌الله خوانساری علاوه بر اینکه چون سربازی شجاع در میدان نبرد با استعمار حضور داشت، با شهامت خود به دیگران قوت قلب می‌داد و در راه مبارزه با انگلیس چهار سال اسارت کشید و سخت‌ترین شکنجه‌ها را تحمل کرد.

به گزارش روبط عمومی شبکه قرآن و معارف سیما، در برنامه‌ای دیگر از ضیافت قرآنی ، زندگی و مجاهدات مرجع تقلید و آزاده جانباز، آیت‌الله سید محمدتقی خوانساری با حضور حجت‌الاسلام سیدمحمدرضا ابن‌الرضا خوانساری از اساتید درس خارج فقه حوزه علمیه قم مورد بررسی قرار گرفت.

این استاد حوزه علمیه اظهار کرد: آیت‌الله خوانساری به همراه شیخ موسی خوانساری دروس مقدماتی حوزه را نزد آیت‌الله میرزا محمود خوانساری گذراند و در ۱۷ سالگی به نجف رفت. حاج‌آقا محمدتقی در مدت حضور در نجف در محضر اساتید بنامی همچون آیت‌الله آخوند خراسانی، مرحوم شریعت اصفهانی، مرحوم سید یزدی، مرحوم نائینی و مرحوم آقاضیا عراقی کسب معرفت و فیض کرد و در مدت ۱۷ سال حضورش در نجف، یک مجتهد مسلم شد.

این استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه ایشان همواره، چون سربازی شجاع و جنگجویی کارآزموده در میدان نبرد با ستمگران حضور داشت و با شهامت خود به دیگران قوت قلب و روحیه می‌داد، بیان کرد: ایشان در جریان فتوای جهاد مراجع برای جهاد با انگلیس، درحالی‌که ۲۸ سال داشت، در جنگ شرکت کرد. ایشان در آن جنگ از ناحیه پا مجروح شد و به اسارت دشمن درآمد و ۴ سال به سنگاپور تبعید شد. جالب است که ایشان در زندان سنگاپور از یک اسیر هندی، انگلیسی و او از سید، فلسفه و منطق می‌آموزد.

وی ادامه داد: ایشان بعد از ۴ سال اسارت از منطقه‌ای به منطقه‌ای دیگر، در مسیر کوشک به بصره، خود را از کشتی به آب انداخته و زیر باران گلوله خود را به ساحل می‌رساند. او که تحت تعقیب بود به همراه هم‌رزم خود، آقاسیدابوالقاسم کاشانی، مخفیانه از مرزهای غربی وارد ایران شده و مورد استقبال مردم و مقامات محلی قرار می‌گیرند.ایشان وقتی بعد از آزادی به خوانسار مراجعت می‌کند، به قول آقاسید مصطفی صفایی خوانساری از عظائم قم، در اثر سختی‌هایی که در دوران اسارت تحمل کرده بود، به قدری لاغر شده بود که پوست صورتش به استخوان‌ها چسبیده بوده و رنگ به رخسار نداشته است.

وی با بیان اینکه ایشان بعد از خوانسار به اراک می‌رود و آنجا مدرس بزرگی می‌شود، بیان کرد: آیت‌الله خوانساری در مدت حضورشان در اراک، به یکی از دوستان نزدیک آقاشیخ عبدالکریم حائری تبدیل می‌شود و در تشویق حاج شیخ به تأسیس حوزه علمیه قم بسیار مؤثر بوده است. نقل‌های مختلفی در خصوص علاقه و توجه آقاشیخ عبدالکریم حائری وجود دارد. از سوی دیگر آیت‌الله اراکی نیز یکی از مریدان آقای خوانساری بود و به نوعی مسخر ایشان شده بود؛ با اینکه ایشان خود مرد عظیمی بود ولی حاضر شده بود منشی آقاسید محمدتقی خوانساری بشود و نامه‌های ایشان را تنظیم می‌کرد. بعد از رحلت آیت‌الله عبدالکریم حائری، مصائب زیادی متوجه حوزه‌ها شد. به‌طوری‌که حتی در برخی استان‌ها اجازه برگزاری مراسم ترحیم برای حاج شیخ را ندادند؛ در چنین شرایطی سه تن از عظما، مرحوم آیت‌الله سیدصدرالدین صدر، مرحوم سیدمحمدتقی خوانساری و آیت‌الله سیدمحمد حجت کوه کمره ای مرجعیت را پذیرفتند و مراجع ثلاث شهرت یافتند.

خوانساری اضافه کرد: بعد از مدتی دیدند این تشتت و چندصدایی درست نیست؛ لذا تصمیم می‌گیرند که از آیت‌الله بروجردی دعوت کنند تا زعامت حوزه را بپذیرد؛ آنها به قدری برای آقای بروجردی احترام قائل بودند که یکی از آنها محل درسش را به ایشان واگذار کرد؛ یکی دیگر محل نمازش را و دیگری نیز مناصب خود در حوزه را به ایشان داد و به این‌گونه از زعامت وقت حوزه حمایت کردند. همین نوع اقدامات در کنار تلطیف شدن فضای کشور بعد از تبعید رضاخان، موجب شد که جمعیت حوزه از ۴۰۰ نفر در دوران آیت‌الله حائری به ۱۴ هزار نفر برسد.

ضیافت عنوان برنامه افطار شبکه قرآن و معارف سیما است که در گروه علوم قرآنی تهیه و تولید میشود و علاقمندان میتوانند فایل و محتوای این برنامه را به همراه فایل زندگینامه ایشان از پایگاه اطلاع رسانی شبکه به آدرس www.qurantv.ir دریافت نمایند.

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها

آخرین اخبار

پخش کامل برنامه «زندگی پس از زندگی» از شبکه قرآن و معارف تفسیر آیات نورانی قرآن کریم به شرح آیت الله جوادی آملی ویژه برنامه «آرام جان» در قاب شبکه قرآن ومعارف سیما نگاهی به زندگی شهید سردار احمد کاظمی در شبکه قرآن ومعارف سیما همراه با تلاوت های آیات آسمانی قرآن کریم و ادعیه های نورانی در شبکه قرآن ومعارف سیما ویژه برنامه های شبکه قرآن ومعارف سیما برای ایام سوگواری آخر ماه صفر پخش مستند سفرقند در خصوص بازگشایی مدارس از شبکه قرآن ومعارف سیما پخش مستند «فرزندان روح الله» از شبکه قرآن ومعارف سیما مستندهای شبکه قرآن ومعارف سیما در اولین سالگرد عملیات طوفان الاقصی ویژه برنامه آرمان در سوگ شهادت سیدحسن نصرالله همراه با برنامه های ویژه ایام ماه ربیع الاول در شبکه قرآن ومعارف سیما پخش مسابقه «فرمانده» از شبکه قرآن ومعارف سیما سری جدید برنامه «قرارگاه» بر روی آنتن شبکه قرآن ومعارف سیما می‌آید ویژه برنامه های سالروز وفات حضرت معصومه (س) برنامه «بازخوانی» روایت تاریخ و اندیشه مفاخر ایران و اسلام همراه با مستندهای شبکه قرآن ومعارف سیما یادواره عملیات سوسنگرد در قاب شبکه قرآن ومعارف سیما لحظات مهیج ورزش زورخانه ای در برنامه «پهلوون» سخنرانی های ویژه ایام ماه ربیع الاول در شبکه قرآن ومعارف سیما گرامیداشت یاد «سیدحسن نصرالله» در شبکه قرآن ومعارف سیما معرفی شهدای نوجوان حادثه تروریستی شاهچراغ (ع) مستند «از مدرسه تا حرم» روایت خاطرات شهدا در برنامه «لبخند اشک» شبکه قرآن ومعارف سیما روایت فعالیت های مختلف مساجد در شبکه قرآن ومعارف سیما مرزهای عاشقی در شبکه قرآن ومعارف سیما مستند «کان معنا» در شبکه قرآن ومعارف سیما مستند «صبح ظهور» در قاب شبکه قرآن و معارف سیما مستند «میراث نورانی» در قاب شبکه قرآن ومعارف سیما نگاهی به زندگی آیت الله مهدوی کنی روایت جنایات رژیم اشغالگر و مقاومت مردم فلسطین و لبنان گرامیداشت یاد آﯾﺖ اﷲ اﺷﺮﻓﯽ اﺻﻔﻬﺎﻧﯽ